Griurile de februarie de prin partea noastră de Europă mă fac să visez cu ochii deschisi la portocalii, lenandrii si palmierii din partea insorită a aceluaşi continent! Şi sunt convinsă ca nu sunt singura visătoare…

Zilele scurte cu ceaţă şi burniţă devin chiar atractive văzute prin geamul panoramic al unei oranjerii, din confortul unui chaise longue şi savurând o limonadă printre plante mediteraneene.

Primele oranjerii au fost construite in sec. XVII, odată cu dezvoltarea producţiei de sticlă clară. Inspirate din grădina renascentistă italiană, oranjeriile au permis cultivarea de citrice in zone cu climat restrictiv. Cu timpul, au fost introduse şi alte plante mediteraneene şi exotice, oranjeria devenind astfel un spatiu de ralaxare si un simbol al abundenţei.

Una dintre cele mai cunoscute şi frumoase oranjerii este cea de la Versailles, construită de Jules Hardouin-Mansart între 1684 și 1686. Aceasta gazduieste portocali din Italia, Portugalia si Spania, lămâi, palmieri, leandrii şi rodii, unii pomi având peste 200 de ani.

Ȋn România a fost construită prima oranjerie ca parte a Palatului de vară al baronului Samuel von Brukenthal, situat in Avrig. Palatul a fost construit între 1780 și 1785 după modelul palatului Schönbrunn din Viena.
Ȋn ultimul timp, oranjeriile încep să câştige adepţi printre conaţionalii noştri care doresc să deţină un colţ de Mediterana in propria locuinţă.

Photo by Josefin on Unsplash

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here