Primăria Capitalei, condusă de Gabriela Firea, a dat autorizație de demolare pentru o vilă în stil neoromâneasc, construită în urmă cu circa 100 de ani, pe strada Dr. Frederic Joliot Curie numărul 22, din Cotroceni.

Mai multi arhitecți denunță acest abuz, afirmând că această demolare este ilegală.

Asociația InCotroceni, formată din locuitori ai zonei, dar și mai mulți arhitecți – Răzvan Luscov, Iulia Stanciu, Raluca Munteanu – s-au mobilizat pentru a salva clădirea și cer autorităților explicații despre distrugerea cartierului istoric. În loc, proprietarul vrea să construiască un bloc cu parter și 3 etaje.

Stimate Domnule Minstru, stimata conducere a Ministerului Culturii din Romania, va scriu in legutura cu sesizarea mea facuta catre dumneavoastra din 21 06 2020. Este vorba despre demolarea unei case de inceput de secol XX in stil neoromanesc din str. Jolliot Curie nr22, zona protejata 45. La momentul trimterii scrisorii catre dvs. casa mai putea fi salvata. Astazi aceasta casa nu mai exista. Cererea mea catre dvs. a fost redirectionata de catre cei de la Ministerul pe care cu onoare il conduceti catre Directia pt. cultura a Municipiului Bucuresti, mai precis catre domnul Dragos Frasineanu. Mentionez ca am primit din partea Domnului Frasineanu, urmatorul mesaj pe care il aveti in atasament. In acest mesaj se spune ca Directia pt. cultura a Municipiului Bucuresti, respectiv comisia CZMI nu a aprobat niciun aviz de demolare la aceasta adresa si ca intregul dosar a fost contestat de catre beneficiar si de catre proiectant si ca a fost trimis catre reanaliza la M.C.. Va rog insistent pe dvs si pe conducerea ministerului ce cu onoare il reprezentati sa analizati ce s-a intamplat cu acest dosar, daca a primit de la Comisia nationala avizul de demolare, si in cazul acesta pe baza caror motive a fost dat acest aviz. Va multumesc, am incredere ca se va face lumina si ca va fi transparenta din partea dvs. si a Ministerului Culturii in legatura cu acest caz. Mai mentionez ca in ultimii ani degradarea fondul de patrimoniu construit este supus unor atacuri periculoase din partea speculei imobiliare. Cu stima prof.dr.arh. Razvan Luscov” – este mesajul postat de arhitectul Răzvan Luscov pe pagina sa de facebook.

Mai muți arhitecți dar și Asociația ÎnCotroceni, formată din cetățeni care locuiesc în zonă, spun că imobilul trebuia păstrat, fiindcă, chiar dacă nu era monument istoric, aceasta contribuia la valoarea ansamblului, cartierul istoric Cotroceni.

Nicușor Dan, reprezentant al Asociației Salvați Bucureștiul, deputat și candidat la Primăria Capitalei, a scris pe pagina de Facebook că nu mai are timp să atace în instanță autorizația de demolare, dar o va ataca pe cea de construire.

”Prin două autorizații emise în 2019, Gabriela Firea permite demolarea clădirii interbelice, parte a zonei protejate Cotroceni, pentru a permite construirea unui imobil P+3 ca cel din dreapta. Rog voluntarii care sunt în zonă să transmită proprietarilor următorul mesaj: “Nu avem timpul fizic să suspendăm autorizația de desființare, dar avem timpul fizic să suspendăm și apoi să anulăm autorizația de construire, care sigur nu respectă distanța față de clădirea din dreapta prevăzută de PUZ – Zone Protejate”. Au de ales între a folosi o casă în perfectă stare și a sta ani de zile în șantier, cu autorizația nelegală în mână. Ca de obicei în administrațiile Oprescu-Firea-PSD, primăria nu colaborează cu asociațiile de cartier, acestea fiind nevoite să se apere de decizii luate de primărie împotriva lor”, a scris Nicușor Dan pe pagina de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here