Șoseaua Atlanticului, proiectă inițial cu destinația de cale ferată, este fără doar și poate cel mai spectaculos drum din lume. A fost supranumită construcția secolului în Norvegia.

Imaginile cu o şosea care străbate Oceanul Atlantic în nord-vestul Europei au devenit rapid virale pe Facebook, adunând într-o lună peste 2,5 milioane de vizualizări.

Deşi nu este vorba despre vreo construcţie nouă, drumul continuă să impresioneze şi după trei decenii de când a fost construit. În urmă cu 14 ani, a fost votat drept „construcţia secolului” în Norvegia.

GALERIE FOTO Votată drept „capodopera inginerească a secolului” în Norvegia, în 2005, Şoseaua Atlanticului – „The Atlantic Road” este, potrivit site-ului „visitnorway.com”, deopotrivă, „cel mai spectaculos drum din lume”. Este vorba, de fapt, despre un drum care anul acesta împlineşte trei decenii de când a fost construit. Drumul leagă insula Averøy de continent printr-o serie de insuliţe, dar şi opt poduri care se întind pe o lungime de peste 8.274 de metri.

Şoseaua Atlanticului are statut de Traseu Turistic Naţional şi, potrivit aceleiaşi surse, „întreaga întindere dintre Bud şi Kristiansund este o experienţă continuă înţesată cu peisaje, cultură şi istorie”. Contrastele dintre o excursie într-o zi de vară liniştită şi o călătorie spumoasă în timpul furtunii sunt uimitoare.

Priveliştea oferită când apele sunt calme este spectaculoasă, fiind animată de o varietate de păsări, foci şi chiar balene. Vizitatorii folosesc frecvent drumul pentru a merge la pescuitul de cod şi alţi peşti direct de pe poduri. Una dintre punţi este special concepută pentru pescuit.

Podul Storseisundet, cel mai înalt dintre cele opt existente pe traseu, are curbe dramatice şi anumite unghiuri, că îţi lasă impresia că vei pica direct în mare. A  fost botezat de jurnaliştii de la „Daily Mail” drept „drumul spre nicăieri”, fiindcă la un moment dat ai senzaţia că urmează să sfârşeşti într-o prăpastie. I se mai spune şi „podul beat” din cauza răsucirilor, arcadelor şi a coborârilor abrupte. Cel mai mare pericol îl reprezintă vântul, care de multe ori depăşeşte 30 de mile pe oră. Drumul Atlanticului se întinde pe marginea oceanului, de la o insulă la alta, de-a lungul podurilor şi al stâncilor.

O capodoperă a ingineriei și arhitecturii

Încă din 1909 s-au făcut planuri de conectare a insulei Averøy de continent, dar uraganele au împiedicat concretizarea acestei idei. Abia în anii 1970 s-a demarat proiectarea lucrării.  Construcţia drumului a durat şase ani şi a început în 1983. În timpul construcţiei, zona a fost lovită de 12 uragane.

Drumul a fost deschis pe 7 iulie 1989. În primii zece ani, şoferii au fost nevoiţi să plătească o taxă de tranzit la care s-a renunţat în 1999. Uimitoarea destinaţie a fost iniţial concepută ca o cale ferată, dar planurile nu au reuşit niciodată să se materializeze, scrie Adevărul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here