Fostul arhitect-șef al catedralei Notre-Dame de Paris, Bernard Fonquernie, a declarat, la Cluj, că reconstrucția șarpantei, distrusă de incendiul din martie, nu pooate fi gata în cinci ani, așa cum a cerut președintele Emmanuel Macron

Bernard Fonquernie a mai spus că, din păcate, politicienii nu știu ce se întâmplă pe șantier.

Întrebat, vineri, la Cluj-Napoca, la o prelegere susținută la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, dacă ar trebui ca șarpanta catedralei Notre-Dame de Paris să fie făcută tot din lemn sau din alte materiale moderne, Bernard Fonquernie a spus că lemnul are nevoie de o perioadă îndelungată pentru uscarea naturală, transmite Mediafax.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a spus că trebuie reconstruită catedrala în cinci ani. Dar, în Franța, firmele de dulgheri și de construcție sunt impozitate pe stoc, astfel că, astăzi, nu au pregătit material în depozit. Materia primă există, sunt păduri, sunt arbori seculari, nu este o problemă. Problema este că lemnul nu poate fi pus în operă decât dacă e uscat. Pe vremuri, când s-a construit catedrala, lemnul era adus plutind pe Sena, iar prin această procedură era curățat de impurități, de insecte. Ajungea curățat și era pus la uscat. Uscarea naturală a lemnului durează un centimetru pe an, deci dacă trebuie o bucată de 60 cm grosime înseamnă că avem nevoie de foarte mulți ani numai pentru uscare. Concluzia este că, dacă există constrângerea de cinci ani, nu este posibil să fie făcută corect reconstrucția, din păcate politicienii nu cunosc foarte bine ce se întâmplă pe șantier”, a spus Fonquernie.

Bernard Fonquernie a fost arhitect şef responsabil timp de 22 ani, în perioada 1979-2001, de catedrala Notre Dame de Paris, fiind expert UNESCO și expert pentru Ministerul de Externe al Franței.

În aprile 2019, Catedrala Notre-Dame, simbol al Parisului şi al întregii lumi creştine, a fost distrusă parţial de un incendiu devastator.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here