Casa Manicatide este una dintre clădirile-simbol ale Constanţei, cu arhitectură impresionantă. Situată pe strada Nicolae Titulescu nr. 36, monumentul istoric se află, din păcate, astăzi, în ruină. Imobilul a aparţinut comerciantului Take Manicatide, ne povesteşte Despina Hagiu, important membru al Comunităţii elene din Constanţa.

Ctitorul şi comerciantul Take Manicatide este cel căruia îi aparţine clădirea, construită în anul 1899, după planurile arhitectului H.N.Mangoianu. Proiectată în stil eclectic, cu elemente de decoraţie clasicizantă, clădirea are trei nivele: subsol, parter şi etaj. Faţadele sunt organizate simetric de axa marcată de intrarea cu balcoane deasupra. Soclul faţadei este realizat în bosaj, cuprinzând şi ferestrele subsolului. Intrarea principală este surmontată de un balcon cu balustrii, susţinut de două coloane de ordin compozit, canelate. La ambele nivele, de o parte şi de alta, se află câte două ferestre cu baza comună, profilată. Faţada este organizată simetric, pe console cu motiv floral.

Despina Hagiu îşi aduce aminte că Take Manicatide era un prosper om de afaceri şi un magnat al cerealelor: „Take Manicatide a fost preşedintele Camerei de comerţ şi consilier comunal. De aseme-nea, fabricantul grec a fost în epocă mem-bru marcant al Partidului Conservator”.

În imobil, a funcţionat AJOFM

Deşi aflată pe lista patrimoniului naţional, imobilul se află într-o avansată stare de degradare. Vecinii nu cunosc nimic despre soarta clădirii, doar asistă cum se descompune de la o zi la alta. Pe post de geamuri, au fost amplasate plăci de lemn. Dacă, într-o vreme, în acest imobil a funcţionat Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Constanţa, astăzi clădirea este abandonată.

Lui Mihnea Hagiu, membru al Comunităţii Elene „Elpis”, Constanţa îi datorează faptul că această clădire are o plăcuţă cu un scurt istoric. Tot lui i se datorează faptul că şi alte clădiri de patrimoniu au azi astfel de plăcuţe, în patru limbi străine, şi este vorba de Biserica Elenă Metamorfosis, Teatrul Elpis, Vila Şuţu, Casa Zafirios Kyriakou, Casa Constantinidi.

Mihnea Hagiu a făcut acest lucru din pasiune pentru istoria înaintaşilor. Ideea proiectului a fost aceea de a identifica clădiri din Constanţa în care s-au născut şi au trăit greci, care au participat la viaţa social-economică a urbei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here