Ministerul Culturii a decis sa initieze operatiunea de consolidare a Palatului Cantacuzino, sediul Muzeului National “George Enescu”, lucrarile de consolidare, restaurare si amenajare fiind estimate la 6,3 milioane euro fara TVA. Operatiunea a fost anuntata de Profit.ro ca fiind in pregatire inca de la finele anului 2016, la acel moment fiind calculat ca lucrarea va fi finantata dintr-un imprumut acordat statului de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei.

Construit intre 1901-1903, Palatul Cantacuzino a fost proiectat de arhitectul Ion D. Berindey, in stil baroc specific epocii lui Ludovic al XVI-lea, pentru Printul Gheorghe Grigore Cantacuzino, primar al Capitalei si prim-ministru al Romaniei intre 1899-1900 si 1904-1907. “Nababul”, cum era cunoscut printul ca urmare a uriasei sale averi, a lasat Palatul mostenire fiului sau Mihai, iar dupa moartea prematura a acestuia din urma, in 1928, i-a revenit sotiei sale, Maria (Maruca) Cantacuzino.

In anii ’40, palatul a fost chiar sediul Presedintiei Consiliului de Ministri, respectiv al Guvernului, iar apoi, din 1947, a fost instalat in cladire Institutul de Studii Romano-Sovietice.  Una din cele mai controversate femei din inalta aristocratie romana, din cauza firii capricioase si relatiilor sale amoroase, printre care s-a numarat si filosoful Nae Ionescu, Maruca Cantacuzino s-a casatorit in 1937 cu George Enescu. Cuplul a locuit de fapt in casa din spatele Palatului, care era folosit doar pentru serate muzicale si evenimente social-mondene.

Compozitorul a preferat dintodeauna interioare mai austere, iar camerele sale de lucru sunt cunoscute pentru modestia si discretia cu care erau mobilate. Astfel, in spatele Palatului Cantacuzino, exista Casa Memoriala “George Enescu”, unde pot fi vizitate cateva incaperi.

Din cauza instalarii regimului comunist, Enescu si Maruca Cantacuzino au plecat la Paris, unde compozitorul s-a stins din viata in 1955. Din 1956, in Palatul Cantacuzino functioneaza Muzeul “George Enescu”.

In contextul organizarii, o data la doi ani, a Festivalului International George Enescu, a fost pusa tot mai frecvent si problema restaurarii cladirii muzeului, care poate atrage in acea perioada un numar semnficativ de turisti. Muzeul gaduieste in prezent mai multe obiecte personale si instrumente de valoare ale compozitorului, fara a excela insa in privinta standardelor unui muzeu modern si de o asemenea importanta pentru Capitala.

Mai mult, starea proasta a Palatului se poate vedea nu doar in interior, ci si din strada, unde monumentalul gard de fier forjat a trebuit ancorat de ceva timp in lanturi pentru a evita prabusirea acestuia peste trecatori.

Conform datelor de la finele anului 2016, Guvernul intentioneaza sa aloce aproximativ 45,8 milioane lei pentru consolidarea, restaurarea si amenajarea Muzeul National “George Enescu” – Palatul Cantacuzino. Incluzand pe langa costul constructiei si manoperei si pe cel al proiectarii, costul total pe metrul patrat de restaurare va fi de aproximativ 9.160 lei.

Interventiile vor fi realizate asupra tuturor cladirilor componente, Palatul Cantacuzino, Casa Memoriala George Enescu si o anexa, iar in urma acestor lucrari, Executivul arata ca se va reda vietii culturale si urbane un ansamblu important, in care se vor desfasura activitati socio-culturale de anvergura.

Durata lucrarilor este estimata la doi ani.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here