Potrivit Architect Magazine, un strat de beton poate rezista la un cutremul cu magnitudinea 9.0.

Cercetătorii de la Universitatea British Columbia (UBC) au creat un beton armat cu fibre, numit compozit ductil eco-friendly de ciment (EDCC), care poate rezista la o activitate seismică mare. Materialul fabricat combină „cimentul cu fibre polimerice, cenușă zburătoare și alți aditivi industriali”, conform unui comunicat de presă al universității.

Un strat de EDCC de 10 milimetri este suficient pentru a consolida pereții interiori existenți, care pot rezista la cutremure de până la 9,0 magnitudine. Produsul nu numai că face clădirile mai durabile, ci și câștigă puncte pentru durabilitate prin utilizarea cenușii zburătoare, un produs secundar de ardere a cărbunelui. EDCC înlocuiește 70% din cimentul utilizat pentru a face beton cu materialul secundar. Potrivit lui Nemy Banthia, profesor la UBC, „o tonă de producție de ciment eliberează aproape o tonă de dioxid de carbon în atmosferă, iar industria cimentului produce aproape 7% din emisiile globale de gaze cu efect de seră”. Utilizarea cenușii zburătoare va diminua efectele dăunătoare mediului din industria cimentului.

În această toamnă, EDCD va fi testat pentru prima oară la Școala Elementară Dr. Annie B. Jamieson din Vancouver, Canada. Aplicațiile viitoare ale acestui produs includ podele industriale, case rezistente, trotuare și structuri rezistente la explozii.

„Această tehnologie dezvoltată de UBC are un impact masiv și ar putea salva viața nu numai a columbianilor britanici, ci și a cetățenilor din întreaga lume”, a spus Melanie Mark, ministrul educației, calificărilor și formării avansate în Vancouver-Mount Pleasant. „Betonul rezistent la cutremure este un exemplu excelent al modului în care cercetarea aplicată la universitățile noastre publice dezvoltă următoarea generație de agenți ai schimbării”.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here