Un conac boieresc din judeţul Ialomiţa construit în perioada interbelică în stil neoromânesc este scos la vânzare pe un site de anunţuri. Proprietarii cer un preţ modic eventualului cumpărător. 

Conacul vândut pe internet a fost construit de familia morarului Cioceanu, un boier venit în Bărăgan de prin părţile Buzăului. Acesta a ridicat monumentul între 1930-1932, în localitatea Reviga din judeţul Ialomiţa, situată la 100 de kilometri de București, informează adevarul.roa

Conacul este împrejmuit de o curte care măsoară 1.200 de metri pătraţi, la capătul căreia se află un heleşteu, unde localnicii din Reviga merg să pescuiască.

Dispute în instanță

Surse istorice spun că, în anul 1948, membrii familiei Cioceanu au fost alungaţi din Reviga, iar conacul a fost preluat de autorităţile comuniste. Imediat după ce aceștia l-au luat, conacul a fost transformat  în primărie. Până în anul 2007, în casa boierească a funcţionat Primăria Reviga. Instituţia avea să piardă dreptul de folosinţă asupra imobilului, după ce casa a fost retrocedată foştilor proprietari. Procesul a fost unul lung şi anevoios care s-a întins pe 4 ani. Cu toate acestea, administraţia locală nu a avut câştig de cauză.

Imediat ce au preluat în proprietate conacul, descendenţii morarului Cioceanu l-au scos la vânzare. El a fost cumpărat de Maria Paraschivescu, o fostă angajată a Institutului Tehnicii de Calcul Bucueşti. Actuala proprietară a casei boiereşti susţine că a trecut întâmplător prin zonă şi a rămas impresionată de frumuseţea conacului. Ea şi-ar fi dorit să înfiinţeze aici un cămin de bătrâni.

Conacul la preț de nimic

Anunțul de vânzare al monumentului istoric a fost postat chiar de propriatară pe site-ul de anunțuri OLX.ro Tranzacția afost stabilită la prețul de 27.000 de euro, valoarea este aproape egală cu prețul unei garsoniere dintr-o zonă mărginașă din București. Experții au evaluat casa la prețul de 70.000 de euro.

Conacul de la Reviga, judeţul Ialomiţa, se află inclus pe lista obiectivelor istorice ale judeţului, fiind inclus în categoria B a monumentelor isorice.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here