În perioada 10-20 iulie, în comuna Isverna, judeţul Mehedinţi, a avut loc tabăra de arhitectură şi a cercetării etnografice de teren din cadrul proiectului cultural „Gust şi Estetică Tradiţională – GET”. În timpul taberei, au fost reparate două case vechi de peste un secol, relatează adevărul.ro. 

La această tabără au participat, ca voluntari, 10 studenţi la arhitectură, cât şi alte patru persoane care s-au implicat după ce au aflat de acţiunea aflată în derulare. Restaurările au inclus înlocuirea tencuielilor anterioare, realizate cu mortar pe bază de ciment cu tencuieli din pământ, paie şi lână, reparaţii ale unor elemente de lemn deteriorate, văruieli şi igienizări, precum şi amenajări ale interioarelor, folosind obiecte găsite în case.

Cele două case („a Babii Măriuţa” şi „a lui Nea Gheorghiţă”) pot fi, deja vizitate de către doritori, acestea putând fi găsite în spatele şcolii din Isverna, respectiv, în Canicea, după cum informează un comunicat de presă emis de organizatorii proiectului.

Cercetarea etnografică de teren, realizată de 5 voluntari, doctoranzi şi masteranzi a cuprins întregul teritoriu al judeţului Mehedinţi. Au fost vizitate 20 de sate, au fost contactaţi 55 de informatori şi au fost culese peste 120 de reţete ale unor preparate din bucătăria tradiţională mehedinţeană.  În perioada uemătoare urmează să fie publicate datele acestei cercetări.

Proiectul cultural este co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional şi este implementat de Asociaţia Sinaptica în parteneriat cu Primăria Isverna, Mehedinţi şi Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti – Departamentul Studii Culturale.

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here