Într-un oraș exotic numit Marrakech luna ianuarie vine cu maxime de 23 de grade și grădini inflorite. Arhitectura maură, tarabele pline de curmale și fresh de citrice te vor ademeni aici.

Încă de la întemeierea sa în secolul al XI-lea și până în prezent, Marrakech a fost un oraș târg, a cărui zarvă era dată de îndemnurile tarabagiilor, un loc prin care s-au vânturat constant comercianții, localnicii si turiștii.

Ce s-a schimbat de-atunci? Cu timpul, orașul a lăsat în urmaă acea „dezordine” boemă care-i anima străzile și a făcut loc muzeelor, traseelor turistice și nu în ultimul rând luxului. Asta în primul rând datorită expaților cu gusturi fine și pretenții elitiste, veniti de prin Europa, America și Africa de Sud. Ei au renovat casele vechi și le-au transformat în hoteluri boutique, și-au invățat chefii să prepare mâncare tradițională, au desăvârșit experiența hamamurilor și a serviciilor în general si „și-au adus” aici magazinele preferate.

Sufletul orasului, de la răsărit și până mult dupa apus, piața Jamaa el-Fna are pe tarabe produse cu care sa imbie toate cele cinci simțuri ale unui turist, ori localnic. Pe timpul zilei aici se găsesc covoare persane, stofe, pielărie și multe suveniruri. Spre seară iși fac apariția și cei care vând mâncare traditională, ori tincturi și leacuri stravechi, iar noaptea este rezervată spectacolelor cu muzicanti, acrobati, povestitori și îmblanzitori de șerpi, informează protv.ro

N-ar părea că un oraș în care oamenii se deplasează în principal cu motorete și căruțe trase de măgari are zgârie nori. Ei bine, nu-i chiar așa. Minaretul moscheii al-Kutubyya, înalt de 77 de metri, domina întreg orașul încă de la construcția sa din secolul al XII-lea. Arhitectura lăcașului de cult este una simplă, cu fațade din căramidă roșiatică.

O gradină botanică de aproape cinci hectare te asteaptă să o descoperi în Marrakech. A fost proiectul de-o viață al pictorului Jacques Majorelle, un imigrant francez care și-a găsit inspirația pe aceste meleaguri. El a împodobit acest loc cu lucrările sale. Puțini știu că un mare admirator al grădinii a fost chiar designerul Yves Saint Laurent, care s-a îndrăgostit de ea încă de la prima vizită și care in 1980 a salvat-o de la închidere, cumparandu-o. Toamna lui 2017 aduce aici și o expoziție ce poartă numele designerului francez.

Bahia în limba arabă înseamnă „cel frumos” sau „strălucitor”, iar numele descrie numai bine acest palat construit la sfârșit de secol XIX. A fost ridicat pentru Ba Ahmed ben Moussa said Hmad, marele vizir al sultanului, iar arhitectura să inglobează perfect esența stilurilor islamic și marocan. Clădirea era folosită și pe post de harem, de aceea are o gradină interioară către care aveau deschidere toate odăile amantelor vizirului. Pe lângă mozaicurile colorate în nuanțe predominante de alb, verde și albastru, cu sigurantă grădina complexului iti va lua ochii.

Nicio vacanța nu este completă fără o experiență culinară de-a locului. Bucataria marocana este o „tocanita” facuta din influente mediteraneene, arabe, africane si evreiesti, date toate la foc mic, pret de cateva sute de ani. Ceaiul de menta este bautura națională, iar preparatele tajine, supa harira si plăcintele pastillă trebuie musai încercate in vizita ta aici.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here