Ciocăneti, satul-muzeu din inima Bucovinei, devine de la an la an un loc vizitat de mii de turiști. Acest fapt i-a invățat pe localnici sa prețuiască moștenirile și tradiția: casele lor, impodobite cu motive populare, sunt parcă desprinse din basme, se arată într-un material marca stirileprotv.ro

În acest sat nu are voie să construiască nimeni după bunul plac., asa cum se intampla in alte parti. Arhitectura zonei trebuie respectată cu strictețe.

Situată la 20 de kilometri de Vatra Dornei, langa Munții Suhard, comuna Ciocanești adună în fiecare an tot mai mulți turiști care vin să admire cele aproape 700 de case decorate cu motive tradiționale. Chiar dacă este un simplu sat de munte, locuitorii au făcut din el o atracție de neratat pentru cei care ajung in zonă.

„Puii”, așa cum mai sunt numite motivele populare de pe fațadele caselor, au făcut din localitate un adevarat muzeu in aer liber, cu iz de secol XIX. Chiar si poliția, scoală sau alte instituții publice sunt decorate tradițional. Localitatea a fost desemnată de doua ori, inclusiv anul trecut, „Satul Cultural al României” de către ambasada Franței. Succesul turistic i-a făcut pe oameni sa inteleagă potențialul zonei. Asa că tot mai mulți aleg să-și pună pe construcțiile noi motive tradiționale și respectă arhitectura locului cu strictețe. Imbucurător este faptul că și tinerii au preluat tradiția și iși fac casele noi la fel.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here