Scădere dramatică a numărului de turiști în cea mai importantă regiune agroturistică din țară. În ultimii ani, haosul arhitectural din zonă a facut ca numărul de turiști să scadă îngriorător de mult, relateaza stirileprotv.ro.

Zona Bran-Moeciu este, din pacate, un exemplu de „asa NU”. Intr-un peisaj spectaculos, satele de aici aveau un potential urias in turism. Insa lipsa unor reguli si norme a dus la distrugerea locului. In ultimii 15 ani, fiecare proprietar a construit dupa gustul si bunul plac, iar rezultatul este din pacate dezolant.

Avem aceasta ilustrare a unui mod de viata traditional dac, care este coplesit de noile dezvoltari imobiliare care ajung sa aibe un aspect aproape urban. Ajungem la aceste cladiri de 3-4 nivele acoperite cu tabla, invelite in polistiren, cu geamuri PVC” ,spune Silvia Demeter, arhitect, pentru protv.ro

Pensiunile sunt ingramadite, nu au nimic de a face cu specificul local, iar kitsch-ul este in floare. Abia acum, in al 12-lea ceas, cativa arhitecti si militanti de mediu incearca sa mai salveze cate ceva si vor sa alcatuiasca impreuna cu primariile un set de reguli de buna practica.

Din fericire, s-au mai pastrat odaile si peisajul doar la nivelul superior. Din pacate, in vale, putine case traditionale se mai pastreaza si e si foarte aglomerat, dar apare o ingramadire de cladiri noi, care nu pastreaza scara si aspectul local.

Cea mai buna dovada a faptului ca turismul din zona Bran este in declin este chiar piata imobiliara. Zeci de vile si pensiuni sunt de vanzare, la preturi relativ mici, semn ca proprietarii lor au probleme in a le umple cu turisti.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here