În urma săpăturilor arheologice din 1950 la cetatea Dinogeția din județul Tulcea a fost descoperită o biserică de zid . Aceasta se află la 40 de metri NV de poatra pricipală a cetății romano-bizantine. Biserica este cu 3,6 metri mai sus față de nivelul pragului cetății, datorită înclinării pământului dar  și faptului că biserica a fost zidită pe ruinele unei clădiri romano-bizantine din secolele IV-VI.

Biserica de la Garvăn-Dinogeția a fost datată în secolele XI-XII, chiar dacă a fost constrită pe ruinele unei clădiri din secolele IV-VI iar nivelul podelei se află deasupra unui strat de depuneri medievale timpurii de apropximativ un metru din secolele X-XI. Datarea a fost posibilă datorită descoperirilor ce au fost găsite în biserică. Astfel, a fost descoperit un inel în interiorul bisericii datat cu secolul XI. De asemenea, în jurul bisericii au fost descoperite mai multe morminte în care s-au descoperit 100 de monezi de bronz din timpul lui Mihail al IV-lea Paflagonianul, acesta a domnit în anii 1034-1041.

Din zidurile bisericii s-a păstrat foarte puțin acestea având o înălțime de 0,3-0,8 m și o grosime de 0,8 cu un soclu spre exterior și o fundație adâncă de aproximativ 1,6 m.

Planul bisericii este pătrat cu laturi de 6,6 m, la răsărit este prevăzut cu o absidă semicirculară în interior și cu cinci laturi ce abia se disting în exterior.

Intrarea în biserică se făcea prin partea de Nord ceea ce este neobișnuit pentru o biserică. Interiorul are înfățișarea unei cruci cu brațele foarte scurte decât cu înfățișarea unui pătrat din cauza colțurilor care au fost întărite în formă de piloni masivi cu menirea de a susține cupola ce se înălța în centru, între patru arce.

Biserica a fost construită din piatră din cariera din localitate, aceasta avea o formă neregulată. De asemenea, piatra folosită în construcție provenea și din ruinele clădirilor romano-bizantine, fragmente de cărămizi, țigle dar și fragmente de chipuri (dolia) romane. Deasupra soclului se observă un rând de cărămizi romane. Liantul folosit la construcție a fost mortarul de var cu nisip simplu[1]. Tehnica construcției bisericii de la Garvăn-Dinogeția denotă stângăcie și nesiguranță însă trebuie să ținem cont de materialul de construcție neregulat care s-a folosit.

Solidaritatea zidului a fost asigurată inițial (atunci când mortarul era proaspăt) de numărul mare de tiranți de lemn folosiți. Tiranții străbăteau zidurile la două niveluri diferite, unul la baza fundației iar celălalt la nivelul podelei.

Acoperișul nu se știe sigur cum arăta. Însă, se presupune că era din olane mai subțiri și mai scurte decât cele folosite în prezent deoarece au fost descoperite olane în ruinele din jurul bisericii dar și pe teritoriul cetății.

Laturile bisericii erau continue în afară de latura de Nord care era întreruptă de intrare și de un mormânt. Colțul de NV are o criptă de grosimea zidului, probabil datează din momentul construcției. În momentul descoperirii au fost găsite resturile unei singure persoane.

În ceea ce privește zidurile, se presupune că erau tencuite și pictate pe dinăuntru deoarece când a fost descoperită biserica, pe unele porțiuni ale pereților din Nord și Vest au fost găsite petice de tencuială. Această presupunere a fost întărită și de descoperirea fragmentelor de tencuială în ruine. Această tencuială era zugrăvită în roșu, albastru închis și gălbui folosindu-se tehnica „tempera„.

Cupola (calota) bisericii era pe pandantivi. Astfel, cupola, planul, tehnica de construcție a bisericii denotă originea ei bizantină. Planuri similare au fost descoperite și la mormintele păgâne din Asia Mică, la Termessos în Pisidia. Dar planul bisericii se aseamănă cel mai bine cu cel al bisericilor gropnițe (sepulcrale). Asemenea biserici au fost descoperite în număr mare pe teritoriul Bulgariei, cum ar fi biserica numărul 5 de la Hissar (sec. X-XII) din regiunea Plovdiv, biserica de la Boiana și anume partea sa cea mai veche atribuită secolului XI (lângă Sofia), sau biserica de la Nicopol (sec. XIII).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here