AArhitectul cambodgian Vann Molyvann, a impus un nou stil în arhitectură între anii 1956 și 1972. În timpul regimului brutal al lui Pol Pot, care a supravegheat genocidul cambodgian între 1975 și 1979, o mare parte a țării a fost distrusă, dar multe dintre clădirile lui Molyvann au supraviețuit.

„Când ne-am mutat în Cambodgia în 2003, oamenii ne-au povestit despre uimitoarele arhitecturi moderniste din anii 1960 și 1970”, , declară arhitectul britanic  J. Pyle, pentru CNN.

Inspirație angkor

Inspirați de modelele antice din perioada angkoriană (secolele IX-XV), noii arhitecți din Khmer au fost vizionari în utilizarea materialelor de construcție moderne. De exemplu, multe dintre aceste clădiri moderne folosesc piciorușele de sprijin, o formă de construcție tradițională adesea văzută în Cambodgia rurală pentru a preveni inundațiile.. Structurile au de asemenea, un accent pe fluxul natural de aer și se reduce nevoia de unități de climatizare.

Molyvann a condus mișcarea și au urmat alți arhitecți notabili, cum ar fi Lu Ban Hap, care a construit Villa Romonea (1968) în „Riviera Cambodgiei” și Hotel Cambodiana (1969) din Phnom Penh. Ambele stațiuni există astăzi.

După ce a câștigat o bursă de studiu la Paris, Molyvann a fost numit arhitect de stat de către Regele Cambodgiei în anii 1950 și a construit aproximativ 100 de structuri înainte de a fugi în Elveția după ce dinastia Khmer a intrat la putere.

Clădirile sale supraviețuitoare din Phnom Penh includ Sala Triunghiulară, Teatrul Chaktomuk Hall (1961) și Institutul Futuristic al Limbilor Străine (IFL), fostul Colegiu de Instruire al Profesorilor (1972).

Palatul de Stat de la Phnom Penh a fost comandat de regele Cambodgiei pentru a găzdui o vizită din 1966 a lui Charles de Gaulle, atunci președintele Franței. Acoperișul este alcătuit din plăci de beton pliate, iar acolo există o terasă în aer liber, unde s-au ținut mese de stat.

A fost o parte a perioadei de perspectivă din istoria Cambodgiei, după independență și de dinainte de război, când încrederea națională a fost ridicată, iar alte țări din regiune au privit exemplul Cambodgiei.

Salvarea clădirilor

Păstrarea unor clădiri atât de unice în design și bogate în istorie ar fi trebuit să fie un lucru prioritar. Cu toate acestea, în 2008,  prin ordinal Consiliului de Miniștri,  două dintre modelele lui Molyvann  au fost demolate. Terenul pe care se afla una dintre aceste clădiria fost vândut, în timp ce cealaltă clădire care găzduia birouri guvernamentale a fost achiziționată de un dezvoltator chinez care încearca să construiască un complex înalt.

„Este clar că, în graba de creștere și dezvoltare, valoarea arhitecturală a acestor clădiri, dintre care unele ar trebui să fie considerate capodopere nu a fost recunoscută de dezvoltatori sau autorități”, spune Pyle, pentru CNN.

Migrația rurală-urbană majoră din țară a avut un rol important. Începând cu anul 2008, 47% dintre migranții care locuiau în Phnom Penh și-au făcut mutarea acolo în ultimii cinci ani, potrivit celui mai recent recensământ.

Multe orașe din întreaga lume distrug structurile istorice ca o modalitate de a rezolva problemele urbane – adică a elibera spațiul central pentru a construi de locuințe înalte – dar „priviți înapoi și regretați clădirile frumoase care s-au pierdut, dar care ar fi putut fi ușor salvate „, Adaugă Pyle. „Odată ce clădirile sunt demolate, asta este – nu le puteți reface niciodată”.

Reflecții ale culturii

În timpul războiului civil din Cambodgia, toate înregistrările oficiale asupra clădirilor de arhitectură din Khmer au fost pierdute. Astăzi, nu există nici o modalitate de a ști cât de multe clădiri au fost pierdute sau cât de multeau rămas.

Proiectul Vann Molyvann

Fondat în 2009 de către arhitectul canadian Bill Greaves, proiectul Vann Molyvann își propune să păstreze aceste clădiri și să răspândească conștiința stilului arhitectural.

„Pentru că există o lipsă de reglementare a protecției patrimoniului urban și o planificare adecvată, multe clădiri de patrimoniu au fost demolate „, spune Sereypagna, unul dintre arhitecții din cadrul proiectului.  „Realizăm documentația clădirilor, luăm măsurători, apoi facem o evidență a acestora. În acest fel, dacă o clădire este dărâmată, cel puțin vom avea desenele pentru a le arăta generației următoare”. Sereypagna spune că până în prezent echipa a finalizat studierea a 16 proiecte Molyvann, dintre care unele sunt un complex de clădiri Dar s-a dovedit a fi dificil pentru echipa proiectului Vann Molyvann să estimeze câte clădiri au rămas exact pentru a studia și câte au fost pierdute. În timp ce Molyvann însuși se află acum în Cambodgia, locuind inițial în casa pe care a construit-o în 1966 în Phnom Penh, la vârsta de 90 de ani, are o memorie puternică a operelor  sale.

Viitorul

Deci, care este viitorul arhitecturii  Khmer?

Proiectul găzduiește ateliere regulate, prelegeri și expoziții, pentru a educa publicul cu privire la natura acestui stil de arhitectură cambodgiană.

Sereypagna spune că dorește să folosească realizările lui Molyvann pentru a inspira următoarea generație de clădiri cambogiene.

„De fiecare dată când organizează o conferință sau un atelier de lucru cu privire la arhitectura Khmer, mulți tineri cambodgieni vin împreună. Sunt curioși și doresc să afle mai multe despre clădiri”, spune el. „Noua arhitectură are o valoare educațională și istorică ridicată. Dacă distrugeți clădirile, distrugeți istoria, deoarece arhitectura din anii ’60 caracterizează acea perioadă”. Sereypagna consideră că proiectul este ceva de care trebuie să aibă grijă toți cambodgienii.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here