Un raport de piață realizat in perioada martie-aprilie 2017 de Imobiliare.ro, arată existenta a circa 1.400 de ansambluri rezidențiale cu minim 30 de apartamente, localizate în șapte mari orașe ale țării (și imprejurimi). Cele mai multe proiecte se gasesc, în mod normal, în zona Capitalei, în vreme ce, în următorul oraș clasat, numărul acestora se situează la mai putin de jumatate., relatează wallstreet.to

Acestea se află in diferite faze de ascensiune: unele au obținut recent acordul de construcție sau se află în proces de inițiere a PUZ-ului, în vreme ce altele au fost deja vîndute. De menționat este că numărul de ansambluri existente într-un oraș nu reprezintă un indicator direct al volumului ofertei de locuințe noi.

In acest context, potrivit datelor Imobiliare.ro, interesul pentru segmentul rezidential nou, s-a triplat din 2012 incoace, astfel că, în momentul de față, 60% dintre potențialii cumpăratori ar opta pentru o locuință nouă, în defavoarea uneia vechi. Corelat cu faptul că multe dintre ansamblurile cuprinse în acest studiu sunt încă nefinalizate, unele dintre ele asteptand chiar demararea lucrărilor de construcție, aceasta înseamnă că, în momentul de față, cererea tinde să depasească  concreta ofertă de piață, ceea ce explică, de altfel, și entuziasmul dezvoltatorilor de a demara noi proiecte in marile orașe.

În urma analizelor din centrele regionale, pot fi observate două tendințe ce reușesc să coexiste, deși aflate în concurență: pe de o parte, in zonele periferice ale marilor orașe, atractive datorită disponibilitatii terenurilor pentru construcții, au fost (și continuă sa fie) dezvoltate o serie de ansambluri rezidențiale, de regulă compuse din apartamente. Pe de altă parte, odată cu revenirea pieței după perioada de recesiune, o serie de investitori se orientează spre zone mai bine cotate, din interiorul orașelor, cu acces la mijloacele de transport în comun și confortul modernismului urban.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here