”În urma cererilor depuse de dl. Costica Costanda, Primăria Municipiului Bucuresti a emis, în data de 08.03.2017, două certificate de urbanism pentru a fi utilizate în scopul informării privind reglementările urbanistice în vigoare pentru o suprafata de teren de aproximativ 4600 mp, defalcată în două loturi, din zona Bordei. Subliniem faptul ca cele doua acte nu tin loc de autorizație de construire și nu confera dreptul de a executa lucrări de
construire pentru această suprafață din cadrul Parcului Bordei”, precizează un comunicat al Primăriei Capitalei.

Precizarea Primăriei Capitalei vine după ce, în spațiul public, au fost vehiculate informații referitoare la autorizarea unor lucrări de construcție.

”Reamintim că, prin HCGMB nr 5/17.01.2008, s-a aprobat schimbul de
proprietati intre terenul Municipalitatii (Satul Francez) si terenul sotilor Costanda (Parcul Bordei), o diferență de aproximativ 4600 mp rămânând în proprietatea soților Costanda în zona Bordei. Facem precizarea că cele două certificate de urbanism au fost solicitate strict pentru această suprafață de teren. În baza acestui schimb, soții Costanda au renunțat să execute silit. Municipiul Bucuresti și a fost încheiat Contractul de Schimb cu Sulta
pentru menținerea și dezvoltarea zonelor verzi ale Capitalei. Ulterior, prin legea nr. 170/10.10.2008, se declara de utilitate publica toate terenurile in suprafata de 33.829,52 mp si constructiile proprietate privata, situate in Municipiul Bucuresti(…)care fac parte din zona cunoscută sub numele de Parcul Bordei, indiferent de încadrarea urbanistica actuala a acestora”, mai precizează Primăria Capitalei.

În 2011, omul de afaceri Costică Constanda a câştigat 163 de milioane de euro în procesul cu municipalitatea, într-un litigiu vechi de şase ani, vizând mai multe terenuri din Parcul Bordei.

Decizia a fost luată după ce au fost analizate mai multe excepţii respinse de instanţele inferioare. Conform uneia dintre excepţii, Costică Constanda nu ar fi plătiti taxa de timbru de 2 milioane de lei – reprezentând 2% din suma totală cerută drept despăgubire.

Constanda a cumpărat, acum circa 15 ani, dreptul litigios asupra a 3,3 ha din Satul Francez. În 2003, Primăria Capitalei i-a dat omului de afaceri la schimb pentru Sat, unde deţinea construcţii, aceeaşi suprafaţă în Parcul Bordei.

Pentru că a vrut să construiască locuinţe în zonă, iar primăria s-a opus fiindcă era spaţiu verde, Constanda s-a adresat instanţei. După cinci ani, instanţa i-a dat câştig de cauză, obligând consiliul să-i plătească 18 milioane de euro despăgubire.

Foto: Metropotam

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here