Pe Calea Griviţei, între numerele 121 şi 137 se desfăşoară o linie de clădiri înscrise pe lista monumentelor, dintre care cea mai importantă este cea cu o frescă în care Împărăteasa Maria Tereza face sex cu un armăsar.

Potrivit MagnaNews.ro, locatarii care au cerut ajutor autorităţilor pentru a salva clădirile aflate în stare avansată de degradare au început să primească amenzi pentru că… imobilele se află în stare avansată de degradare.

Din grupul cele nouă clădiri dominat de clădirea cu fresca Mariei Tereza, şapte, majoritatea locuite, sunt într-o stare avansată de degradare. Unul dintre locatari a sesizat anul acesta autorităţile că trebuie luate măsuri până când nu se întâmplă o nenorocire! În paranteză fie spus, cel mai şubred este chiar fostul cinema Dacia, cu fresca mai sus pomenită pe el!

Lucrările de consolidare a unei clădiri costă, teoretic, aproximativ 1,5 din preţul plătit pentru ridicarea unei clădiri noi cu aceeaşi dimensiune.

Imobilul fostului cinematograf  Dacia – Maria Tereza și armăsarul

Imobilul fostului cinematograf  Dacia a fost dat în folosinţă în 1930, sub numele de blocul Marconi, în perioada interbelică. Clădirea este împodobită cu mai multe fresce.

“Într-una dintre ele apare Maria Tereza într-o relaţie intimă cu un cal. Primul proprietar al imobilului, un ardelean, a comandat frescele dintr-o pornire de antipatie explicabilă: pe timpul Mariei Tereza, soarta românilor din Transilvania s-a înrăutăţit. Cei care au realizat sculpturile s-au inspirat din imaginile care apăruseră în epoca împărătesei, între 1740-1780, pe diferite medalii şi gravuri împrăştiate în Europa de adversarii ei politici. De la acele gravuri s-a născut o legendă, care s-a perpetuat, cum că Maria Tereza ar fi avut atracţii nefireşti faţă de cai ”, a declarat pentru MagnaNews.ro istoricul Dan Falcan.

Sursa foto: MagnaNews.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here