Pe lista imobilelor expertizate tehnic din punctual devedere al riscului seismic încadrate în clasa a doua sunt înscrise și opt blocuri cu 10 etaje de pe Șoseaua Colentina. Datele tehnice arată că aceste imobile, construite în 1969 și 1968, sunt avariate foarte grav, cităm din expertiza tehnică: ”deplasări față de verticală în pereți și bulbi, secționarea completă a pereților”.

Profesor univ. dr. ing. Radu Petrovici, omul care  a teoretizat nivelul de rezistență pe care trebuie să îl aibă imobilele pentru a rezista la cutremur, a explicat cum s-a ajuns la situația în care avem sute de immobile șubrede în țară – deși știm de peste 150 de ani că România are o puternică activitate seismică, scrie MagnaNews.ro.

Practic,  aceste imobile-capcană cu 10 etaje riscă să se prăbușească în caz de cutremur major, dar au fost fardate prin izolare termică și lăsate, cu locatari cu tot, la voia lui Dumnezeu.

Radu Petrovici atrage atenția că pentru blocurile șubrede de pe Șoseua Colentina trebuie să se ia măsuri urgent, pentru că izolarea termică nu poate ține loc de consolidare, iar clasa a doua de risc seismic este suficient de periculoasă pentru a necesita consolidări.

În Bucureşti sunt înregistrate 175 de imobile în clasa I de risc seismic care prezintă pericol public, adică se pot prăbuţi chiar şi fără cutremur; 173 de imobile în clasa I; 328 de imobile în clasa II de risc seismic.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here