Istoria moșiei din Herești începe între anii 1640-1642, perioadă în care cei doi frați Năsturel Herescu ridicau „Palatul de Piatră” Udriște Năsturel, o bijuterie arhitecturală.

Începând cu anul 1831, aceasta a fost reședința familiei principelui sârb Miloș Obrenovici, până în 1881, când a fost cumpărată de Anastase Stolojan, fiu de boier, cu studii de drept la Paris, fost primar al Craiovei, deputat și ministru în diverse guvernări liberale, care a deținut moșia până la venirea comunismului, scrie MagnaNews.ro.

După un incendiu devastator din 1931, confiscat fiind de către autoritățile comuniste, s-a încercat dărâmarea clădirii cu dorința de a refolosi blocurile de piatră pentru construirea altor utilități ale Gospodăriei Colective. Ironia face ca palatul să fie salvat de Comisia Monumentelor Istorice, care intră în 1950 în administrarea moșiei. Sub coordonarea arhitectei Eugenia Greceanu, în perioada 1965- 1971, clădirea este restaurată și readusă la forma sa inițială.

În anii ‘70 domeniul intră în administrarea Muzeului Țăranului Român (Muzeul de Arte şi Tradiţii Populare atunci), devenind Muzeu al Lemnului și Feroneriei. Se dorea ca acesta să găzduiască un muzeu al boierului român, iniţiativă ce nu s-a materializat niciodată. În tot acest timp, clădirea a găzduit expoziţii de artă tradiţională, până în anul 2013, an în care proprietatea a fost retrocedată moștenitorilor.

Singurul monument de arhitectură civilă românească din sec. XVII, ridicat în întregime din piatră, face parte acum din portofoliul Artmark Historical Estate (artmarkhistoricalestate.ro) şi are un preț de pornire de 1.100.000 euro.

Sursa: magnanews.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here