După fumat, radonul este a doua cauză în declanşarea cancerului căilor respiratorii. Anual, în România se înregistrează un număr 2.000 de decese cauzate de acest gaz radioactiv care se infiltrează în locuinţe din subteran.

Aceste date sunt conţinute în teza de doctorat cu titlul “Contribuţii asupra conceptului de sustenabilitate aplicată la construcţiile civile”, depusă la Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti și citată de site-ul MagnaNews.ro.
Documentaţia atrage atenţia asupra faptului că o bună parte din imobilele din România sunt deficitare în special din punctul de vedere al materialelor de construcţie folosite. Din acest punct de vedere lucrarea abordează într-unul dintre capitole un subiect mai puţin cunoscut: prezenţa în locuinţele românilor a radonului, gaz toxic de provenienţă telurică.
Radonul provine din solul de dedesuptul si din jurul fundatiei cladirilor si pătrunde in interiorul locuinţelor chiar cu etaj prin găurile şi crăpăturile clădirii cât şi prin orice alt spaţiu lăsat liber. Cantitatea de gaz toxic creşte semnificativ dacă presiunea aerului la bază este mică. Materialele improprii, permeabile, folosite pentru construirea fundaţiilor, precum şi apa din fântânile arteziene sunt alte surse potenţiale ale prezenţei radonului în locuinţe şi în preajma locuinţelor.

Radonul, care se găseşte în sol, roci si apă, este un element chimic radioactiv care  face parte din grupa gazelor rare. Provine dintr-o serie de dezintegrări naturale prin care trece uraniul. Creşterea concentraţiei de radon în atmosferă anuntă apropierea unui cutremur. Radonul este inodor, incolor, insipid, dar la temperaturii scăzute are o culoare fosforescentă strălucitoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here