Reședința lui Moș Crăciun este la Rovaniemi, orașul cu cea mai mare suprafață din Europa. Desigur, Moș Crăciun este cel mai faimos locuitor al Finlandei, din regiunea Laponiei.

Moș Crăciun are aici și oficiul poștal, unde primește scrisori, mai nou și e-mail-uri, de la copii din lumea întreagă. În lunile decembrie și ianuarie se pot vedea live, pe Internet, imagini filmate de camerele video instalate la reședința lui. În Parcul de distractii de lângă Rovaniemi, Mos Crăciun se întâlnește cu copiii de toate vârstele, ca să nu mai existe niciun dubiu privind existența lui.

Rovaniemi este orașul cu cea mai mare suprafață din Europa, 8.016 kmp, fiind acoperit aproape în totalitate de păduri. Mare parte din istoria provinciei poate fi descoperită la Arktikum, în același timp muzeu și centru cultural si științific. Expozițiile permanente te poartă cu mii de ani în urmă, pâna la primii locuitori ai Laponiei. Poveștile strămoșilor, lupta lor pentru supraviețuire și moștenirea culturala pe care au lasat-o sunt doar câteva dintre punctele principale ale unei vizite la Arktikum.
O călătorie în Laponia n-ar fi însă completa fără un popas la Castelul de Zapada din Kemi, reconstruit în fiecare iarnă. Cu o suprafață între 13.000 și 20.000 mp, în functie de proiect, turnuri înalte de 20 m și ziduri lungi de un kilometru, construcția se mândrește cu titlul de cel mai mare castel de zăpadă din lume. Poți lua cina în restaurantul de zăpadă, unde mesele și scaunele sunt acoperite cu blana de ren sau poți vizita capela de zăpadă, acolo unde cupluri din întreaga lume aleg să se căsătorească sau măcar să-și spună „Mina rakastan sinua!”, adică „Te iubesc!” în finlandeză. Cei care își leagp destinele aici au sanse să vadă și aurora boreală.
Dacă ești obosit după atâta drum, rămâi peste noapte la Hotelul de Zăpadă Mammut. Deși temperatura din camere este în jurul valorii de – 5 grade Celsius, păturile din gheață sunt dotate cu saci de dormit caldurosi. Hotelul a fost numit de un importat ghid turistic, Lonely Planet, cea mai excentrică unitate de cazare din lume. După o noapte la o temperatură sub zero grade, ar merge un safari cu snowmobilul, o cursă cu sănii trase de reni sau de caini husky ori o saună tradițională.

kemi-castelsnow-castle

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here