O scupltură antică, reprezentând-o pe Afrodita, va fi licitată joi. Lucrarea va fi vedeta licitaţiei colecţiei Cellei Delavrancea de joi, 27 octombrie 2016, de la Palatul Cesianu-Racoviţă. ”Femeie în interior”, semnată Theordor Pallady, este o altă lucrare de rezistență în cadrul licitației menționate.

Potrivit MagnaNews.ro, sculptura provine din colecţia scriitoarei şi pianistei Cella Delavrancea, fiica cea mare a scriitorului Barbu Ştefănescu Delavrancea. Cella, figură emblematică pentru un întreg secol trecut de cultură, pe lângă pasiunea pentru muzică şi scris –  dezvoltată până la stadiul de carieră didactică – nu a fost străină nici de lumea artelor plastice, legând prietenii strânse cu unii dintre cei mai importanți artiști români. A fost marea iubire a lui Nae Ionescu, a concertat cu Enescu, a cochetat cu Caragiale și cu Brâncuși, iar cu Pallady a purtat o îndelungă corespondență romantică, la începutul anilor ’30.

Istoria Torsului dinainte de apartenenţa la colecţia Delavrancea este numai parțial știută. Cunoscut este faptul că acesta a fost achiziţionat de către al treilea şi ultimul soţ al pianistei, Philippe Lahovary (1881-1965), ambasadorul României la Cairo, la începutul anilor ’20, într-una din vizitele sale diplomatice la Paris. Cel mai probabil, opera a decorat saloanele conacului din Slăvitești în care au locuit, în secolul al XX-lea, cei doi soţi.

tors-afrodita

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here