De ce trebuie respectat regimul de înălțime al Planului Urbanistic General al unei localități? Pentru că este o măsură de igienă publică care ține cont de zicala: ”Unde nu intră Soarele pe fereastră, intră medicul pe ușă!” Este vorba despre dreptul la însorire a locuințelor, stipulat de norme stricte. ”Nouă, Primăria Capitalei  ne-a încălcat acest drept (…)”, spune juristul Alexandra Furtună.

Dacă ne uităm pe fotografiile de ansamblu ale marilor capitale europene observăm că înălțimea clădirilor este aproximativ egală peste tot. Acolo unde apar imobile foarte înalte – să dăm drept exemplu centrul de afaceri Cuatro Torres din Madrid – nu există clădiri mai mici pe lângă turnuri.

În București, diferențele de înălțime ale unor clădiri lipite una de alta dau un contrast cel puțin inestetic, dar și unul care pune în pericol sănătatea oamenilor…

Nimeni din primărie nu vede haosul din construcții

Haosul bucureștean în construcțiile urbane, domeniu unde nici un proiect nu respectă legea, irită de peste 20 de ani pe toată lumea, dar mai ales pe cei afectați direct. Așa se face că apar clădiri ciudate care nu se încadrează urbanistic, mai înalte decât orice clădire de pe strada respectivă, sufocând și umbrind curțile și casele unor oameni care au avut simplul ”ghinion” să se afle în calea celor care pot încălca legea fără să li se întâmple nimic.

Conform legislației, orice român are dreptul în casa sa de cel puțin 1,5 ore de raze de Soare pe zi, la Solstițiul de iarnă. De aici decurge logic faptul că accesul direct la acestă lumină naturală este mai mare vara. Motivul este unul medical și se poate rezuma prin proverbul: acolo unde nu intră soarele pe fereastră, intră medicul pe ușă! De aceea există standarde urbanistice stricte în ceea ce privește distanța dintre imobile și regimul de înălțime al unei zone locuite de oameni. Acesta este rostul Planului Urbanistic General (PUG), în virtutrea căruia se realizează Planul Urbanistic Zonal (PUZ). Nu poți construi nimic dacă nu ai avizul în conformitate cu PUZ – care stabilește regimul de înălțime al zonei în virtutea căruia se respectă dreptul la însorire.

Fiecare locuință are nevoie de cel puțin o oră și jumătate de soare

De remarcat că nu există o distincţie în nivelul de însorire care trebuie asigurat, astfel încât nu se poate vorbi despre însorire „completă“ sau „totală“ şi despre însorire „parţială“, fiind suficient ca o rază de soare să staţioneze în încăpere o oră şi jumătate în ziua Solstiţiului de iarnă. Nerespectarea acestei condiţii constituie o nelegalitate a actului administrativ, sens în care art. 2 din Ordinul Ministrului Sănătăţii nr. 119/2014 precizează că normele de igienă şi sănătate publică sunt obligatorii, potrivit legii, pentru toate unităţile din sistemul public şi privat, precum şi pentru întreaga populaţie.

Reglementarea anterioară era reprezentată de Normele de igienă şi recomandărilor privind mediul de viaţă al populaţiei, aprobate prin Ordinul Ministrului Sănătăţii nr. 536 din 23 iunie 1997, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 140 din 3 iulie 1997.

Art. 2 din Capitolul 1 „Norme de igienă referitoare la zonele de locuit“ prevedea că amplasarea clădirilor destinate locuinţelor trebuie să asigure însorirea acestora pe o durată de minimum 1 1/2 ore zilnic, la solstiţiul de iarnă, a tuturor încăperilor de locuit. Distanţa dintre clădiri trebuie să fie mai mare sau cel puţin egală cu înălţimea clădirii celei mai înalte, pentru a nu se umbri reciproc.

Derogări de la regimul de înălțime

Pe strada Tudor Ștefan, lângă Piața Dorobanți, Municipaliltatea vrea să dea o derogare de la Planul Urbanistic General și să avizeze contruirea unui imobil cu subsol, demisol, parter, patru etaje și un etaj tehnic. Această construcție va arăta ca un uriaș printre piticii din jur, imobile vecine cărora li se va încălca… dreptul la însorire.

Printre clădirile care ar urma să fie afectate este și cea a familiei Furtună, care a cert socoteală Muncipalității. Primăria, ușor iritată, a răspuns că are dreptul de a face derogări de la regimul de înălțime oricând vrea ea. Mai mult, reprezentanții autorității locale au precizat că, oricum, s-au mai ridicat în zonă imobile mai înalte decât PUG, adică, ce atâta… Vorba hit-ului ”Poveste fără sfârșit”, al trupei BUG Mafia: ”Soarele răsare doar dacă-l plătești!”

Alexandra Furtună este avocat și a făcut plângere penală împotriva Municipalității. Motivul constă în faptul că încălcarea regimului de înălțime nu se poate face decât într-o situație excepțională de necorelare a programelor de dezvoltare urbană integrată a zonei cu Planul Urbanistic General. ”Am cerut programul de dezvoltare urbană integrată care să justifice derogarea în cazul zonei noastre. Un asemena program nu există! Mai mult, nu s-a respectat prevederea consultării vecinilor, adică a noastră, fără de care nu se poate da nici un aviz”, ne-a spus Alexandra Furtună.

Familia Furtună a apelat de nenumărate ori la arhitectul șef al Capitalei, încercând să afle de ce nu se respectă legea în construcții. Însă niciodată nu a primit răspunsul punctual cerut prin întrebările pertinente trimise prin corespondența oficială.

Cu toate argumentele invocate, Municipalitatea a decis să își mențină punctul de vedere, adică să avizeze favorabil construirea în zonă a unui imobil ilegal!

”Motivul pentru care suntem tratați astfel, cred că este foarte mare interesul. Am văzut și eu ce vor să facă acolo, ce construcție uriașă vor într-o zonă nu au voie să facă așa ceva. Este pur și simplu sfidarea omului de rând, nu suntem VIP-uri, nu avem cine știe ce bani, nu avem pile, relații, interese… Știm ceva carte și ne cunoaștem drepturile și suntem ultimii mohicani care cer ca dreptul lor să fie respectat”, a mai declarat Alexandra Furtună.

65.000 euro despăgubire, pentru lipsirea de soare

Proprietarii unei case umbrite de un bloc construit în Cluj Napoca au primit despăgubiri de 65.000 de euro, așa cum a stabilit instanța. Cazul este clasic: dezvoltatorul a ridicat un bloc lângă o casă, iar proprietarii acesteia au primit prin decizia Curții de Apel Cluj despăgubiri de peste 283.000 lei (circa 65.000 de euro), arată publicația Clujust.ro. În motivare se arată că valoarea casei s-a diminuat cu 40% din cauza execuției blocului, dovedindu-se prin expertiză că blocul  ridicat nu permite însorirea minimă de o oră și jumătate zilnic pentru imobilul reclamanților. Cazul, intens mediatizat în urmă cu mai mulți ani, se referea la un bloc lung cu trei etaje și mansardă din capătul unei străzi, pe locul căruia trebuia să fie locuințe unifamiliale înșiruite.  Autorizația de construire a fost emisă de Primăria Cluj-Napoca în 2008. În paralel, și Primăria Cluj-Napoca s-a judecat cu constructorul și a câștigat ”desființarea lucrărilor executate”, dar blocul e tot ”în picioare” și locuiesc oameni în el. Abia în 2015, Curtea de Apel Cluj a decis că proprietarii casei au drept la soare și a obligat pârâții ”la plata către reclamanţi a sumei de 283.757 lei cu titlu de despăgubiri şi 12.992,85 lei cheltuieli de judecată din care 2560 lei către reclamanţi şi 10.432,85 lei în favoarea statului. Decizia este definitivă şi executorie”.

Articol preluat de pe MagnaNews.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here