Primăria Capitalei va înființa o nouă instituție,  Administraţia Municipală pentru Consolidarea Imobilelor cu Risc Seismic (AMCIRSC) şi ar putea da în judecată proprietarii care se opun expertizărilor şi renovărilor, a declarat Gabriela Firea, primarul general, în cadrul conferinței de presă având ca temaă reducerea riscului seismic în Capitală.

”Beneficiază de finanţare de la bugetul de stat imobilele încadrate în clasa întâi de risc seismic şi care prezintă pericol public. Restituirea sumelor aferente consolidării se face de către proprietari în rate lunare egale în lei, fără dobândă, pe o durată de cel mult 25 de ani de la data recepţiei”, a declarat Gabriela Firea.

”De săptămâna viitoare, angajaţii care s-au ocupat de acest proces, dar nu au făcut-o în mod coordonat pentru că au avut şi alte atribuţii, vor trece la renotificarea proprietarilor care locuiesc în clădiri care prezintă pericol public. Din păcate, trebuie să apelăm şi la câteva măsuri prin care să îi conştientizăm pe proprietari că îşi pun viaţa în pericol, iar dacă ei nu locuiesc acolo şi au închiriat acele locuinţe, au obligaţia să îi informeze pe chiriaşi şi să pună capăt acelor contracte. Se va merge şi la amendarea, conform legii, a proprietarilor pentru neprezentarea cadastrului apartamentului în 60 de zile de la notificare, acţionarea în instanţă a proprietarilor care nu permit accesul în locuinţe în fază de proiectare şi/sau execuţie şi obţinerea unei ordonaţe preşedinţiale”, a declarat primarul general.

În Bucureşti, sunt 774 de clădiri cu risc seismic, dintre care 183 reprezintă pericol public, 173 de imobile sunt încadrate la clasa I de risc seismic, 318 în clasa a doua, 94 de imobile sunt în clasa a treia de risc în caz de cutremur, iar şase clădiri în clasa a patra de risc seismic. Din anul 2001, au fost reconsolidate 75 de clădiri, dintre care 18 pe banii municipalităţii, iar restul pe cheltuiala proprietarilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here