Universitatea de Arhitectură şi Urbanism Ion Mincu a găzduit, sâmbătă, primul atelier din cadrul proiectului cultural ”România Identitară”, campanie inițiată de Societatea Română de Psihanaliză.

Astfel, intelectuali din diverse discipline au dat start unui cadru de dezabatere profesionist de definire a identității naționale si europene, dar și posibilitățile de redobândire a personalității comunitare fragmentată de 50 de ani de comunism.

Profesorul Nicolae Mandea, rector UNATC,  a descris votul britanicilor de ieșire din Uniunea Europeană ca pe o criză majoră a spațiului în care trăim: ”Nu cred că e o criză identitară britanică, dimpotrivă, de peste 60 de ani, este o perioada de evidentă afirmare a identității britanice în lume. Este o criza de identitate a comunității europene, ea este în criză acum. Șansa comunității europene ar fi o luptă pentru civilizație. Dacă asta se pierde sau nu se afirmă, Europa dispare”.

În același registru, prof.dr.Leon Zăgrean, de la Universitatea de Medicină și Farmacie ”Carol Davilla” a afirmat că, pe lângă lipsa de identitate, se pune problema supraviețuirii speciei umane: ”Ceea ce suntem noi acum ne dă identitatea, dar în acest moment noi suntem intr-o criza de identitate”.

Cum putem stimula spiritul comunitar prin arhitectură, iată doar una dintre întrebările lansate de arhitecta Mihaela Zamfir: ”Ce clădiri reprezintă identitatea orașului în care locuim și, la nivel de țară, ce orașe sunt reprezentative pentru România? Ce poate face arhitectura într-o societate a spectacolului si consumului? Cum poate contribui la recuperarea unor valori si la construirea unei identitati contemporane?”

Bogdan Cuc, psihanalist, propune o metodă terapeutică de redobândire a identității prin recunoașterea traumelor suferite de români în trecut: ”Dincolo de umbra fotoliului de psihanaliză, subconștientul colectiv este pregătit să abordeze aceste lucruri pentru repararea traumei.” 

„Este momentul sa facem o munca de preventie, sa intrebam si sa raspundem: Ce inseamna trauma? Ce inseamna repararea identitara?” este mesajul transmis de Rodica Matei, reprezentanta Societății Române de Psihanaliză.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here