Aiurart este un spaţiu dedicat artei contemporane de la pictură şi sculptură la artă video, instalaţii şi proiecte artistice experimentale. Clădirea, construită în anii 1900, a devenit reper al unui spațiu recondiționat cu succes.

Design.  Advertising.  Arhitectură
”Toul a fost gândit, cântărit, proiectat de noi, împreună cu fondatorii Aiurart. Într-o casa din anii 1900, reabilitată, cu fațadele vechi restaurate”, ne-a declarat arhitectul Bogdan Pop, asociat majoritar al Biroului de Arhitectură AsDesign 95. În fapt, vorbim de o contribuție valoroasă la restaurarea calității spaţiului urban existent, într-o zonă urbană care amintește de atmosfera oraşului de la începutul secolului trecut.

Arhitecții susțin că întregul proiect s-a derulat în jurul sustenabilității, cu intervenții minime, discrete. Iată ingredientele care au condus la un proiect de succes, așa cum sunt ele descrise de arhitecții de la AsDesign 95.

Păstrarea casei existente. Refolosirea ferestrelor. Ușilor. Revalorizarea ornamentelor existente. A materialelor brute recuperate. Lemn. Metal. La folosințe alternative. Depozitarea selectivă a deșeurilor reciclabile pentru hârtie. Sticlă. Plastic. Aluminiu. Permeabilizarea pardoselii curții. Suporturi de biciclete pentru vizitatori. Lumină naturală. Cât mai multă. Ferestre în mansardă. Refacerea detaliilor cornișei acoperișului pentru prevederea unei ”linii verzi” de plante, alimentate cu apa pluvială din jegheabul paralel.

Lucrare de referință: Aiurart (Strada Lirei 21, București)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here