Parcul se află localizat în trei state federale nord-americane, 96% din suprafața parcului fiind pe teritoriul statului Wyoming, 3% în statul Montana și numai 1% pe teritoriul statului Idaho, potrivit site-ului UNESCO — whc.unesco.org.

Parcul Național Yellowstone se întinde pe o suprafață de 8.987 kmp, cuprinzând lacuri, canioane, râuri și lanțuri muntoase. Pe direcția nord-sud parcul are o lungime de 102 km, iar pe direcția est-vest 87 km, scrie Agerpres.

Parcul a fost denumit Yellowstone, după felul în care indienii din tribul Minnetaree denumeau apa care străbate ținutul: „mi tsi a-da-zi”, ceea ce înseamnă „râul care izvorăște din piatra galbenă”.

Lacul Yellowstone este unul dintre cele mai mari lacuri de mare altitudine din America de Nord și este centrat deasupra lui Yellowstone Caldera, cel mai mare vulcan de pe continent. Este situat pe un adevărat bazin de lavă acoperit de straturi de roci solide prin care țâșnesc numeroase gheizere (apă și vapori fierbinți) și izvoare calde. Unul dintre aceste izvoare, a cărui apă atinge 90 grade Celsius, are culori incredibile.

Vulcanul Caldera este considerat un vulcan activ. Acesta a erupt cu o forță extraordinară de mai multe ori în ultimele două milioane de ani. Lava și rocile de la erupțiile vulcanice acoperă cea mai mare suprafață a parcului Yellowstone.

Parcul este elementul central al ecosistemului Yellowstone, cel mai mare ecosistem rămas aproape intact în zona temperată de nord a Pământului. El cuprinde și o parte din Munții Rocky Mountain, motiv pentru care are o altitudine medie de 2.440 m, punctul cel mai înalt fiind Eagle Peak cu altitudinea de 3.462 metri, iar punctul de cea mai joasă altitudine fiind în nord, cu altitudinea de 1.620 metri. Numele parcului provine de la fluviul omonim, Yellowstone, care este apa curgătoare cea mai importantă de pe teritoriul parcului. Printre caracteristicile faimoase ale parcului Yellowstone se pot enumera prezența frecventă a izvoarelor termale și a gheizerelor, precum și existența unor animale ca bizoni, urși grizzly, lupi etc.

Accesul se face prin cele cinci intrări: Gardiner (în nord), Yellowstone West (în vest), Jackson (în sud), Cooly (în est) și Cooke City (în nord-est). Parcul este traversat de paralela de 45 grade latitudine nordică.

Amplasamentul a suferit în 1988 pierderi importante, când, din cauza unui incendiu ce a durat aproximativ trei săptămâni, aproape 700.000 de acri de teren au fost devastați. Rezultatul? Mii de copaci arși, animale sălbatice moarte, precum și câteva vieți omenești pierdute, cele ale pompierilor care s-au luptat cu flăcările. În urma dezastrului, oamenii de știință și administratorii parcului au decis să nu intervină în ciclul naturii, prin curățarea zonei de cadavre și replantarea de puieți, ci să lase natura să-și urmeze propria-i metodă de restabilire a normalului. De altfel, vizitatorii mai întâlnesc încă siluetele carbonizate ale copacilor arși. Parcul Național Yellowstone rămâne o creație impresionantă a naturii, care îndeamnă an de an turiștii să-i deschidă una dintre cele cinci porți.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here