Celebrul arhitect David Chipperfield, cu biroul la Berlin, a proiectat lucrările pentru construcția Centrului Nobel din Stockholm. Clădirea este programată pentru finalizare în 2019 .

În octombrie 2013, proiectul a primit critici dure, în primul rând din cauza amplasării nefirești în centrul, fapt ce a determinat regândirea proiectului, modificări făcute publice în luna septembrie a anului trecut, scrie site-ul archdaily.com.

Bazându-se pe revizuirea din 2015, arhitectul a prezentat o versiune ce descoperă noi tencuieli exterioare și interioare. Parterul Centrului are un hol de intrare, cu un  spațiu de expoziție flexibil, cafenea și librărie. Librăria este deschisă și accesibilă, creând un dialog între instituție și public. Centru este multifuncțional, spațiul fiind destinat expozițiilor, conferințelor și activităților educative. Principala caracteristică arhitecturală a centrului este conferită de etajul patru, care va deveni spațiul de găzduire pentru ceremoniile Premiul Nobel pentru Științe, Literatură și Economie, precum și alte evenimente care găzduiesc conferințe. Etajul cinci va conține un restaurant și un bar principal.

Modificările nu au schimbat concepția arhitecturală inițială. Centrul Nobel rămâne un ”solitaire” pe peninsula Blasieholmen, în centrul orașului Stockholm, lângă Muzeul Național Suedez .

Construcția clădirii are un buget de 1,2 miliarde de coroane suedeze (133 de milioane de euro).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here