Recent, intr-un top realizat de televiziunea britanică BBC, clădirea Teatrului Național ”Vasile Alecsandri” din Iași s-a clasat pe poziția a doua în clasamenul celor mai frumoase teatre din lume.

Primul specatcol în limba română s-a jucat în decembrie 1816, în 1837 funcţiona deja sub titulatura de Teatru Naţional, lucru confirmat de afişele spectacolelor, iar curând, spectacolele vor fi organizate pe stagiuni. Administrarea teatrelor românesc şi francez împreună a fost preluată în 1940 de Vasile Alecsandri, Mihail Kogălniceanu şi Costache Negruzzi în 1940, anul oficial în care a fost fondat Teatrul Naţional din Iaşi, care a funcţionat în clădirea Teatrului cel Mare de la Copou. În februarie 1888, clădirea este distrusă de un incendiu. Abia în 1896 s-a reuşit construirea unei noi clădiri pentru teatru, pe locul vechii primării. Clădirea teatrului este cea mai veche de acest gen din ţară şi este considerată şi astăzi cea mai frumoasă. Inaugurarea teatrului a mai atras cu sine o premieră: uzina electrică de alături marchează pornirea iluminatului public în Iaşi.

Demersurile pentru construirea noului local de teatru au durat pană in 1894 cand, datorită stăruinţelor primarului, ale Consiliului comunal, precum şi ale deputatului Miltiade Tzoni, este aprobat contractul cu arhitecţii vienezi Fellner şi Helmer. Lucrările de construcţie durează doi ani şi in 1896, la 2 decembrie, in cadrul unei impresionante ceremonii culturale, are loc solemnitatea predării cheilor primarului Nicolae Gane.

La 140 de ani de la primul spectacol în limba română, în 1956, Teatrul din Iaşi primeşte numele marelui om de litere Vasile Alecsandri.

Nu doar clădirea este emblematică la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi. Cortina pictată în 1896 de un meşter vienez, înfăţişează în zona centrală o alegorie a vieţii, cu cele trei vârste, iar în dreapta, alegoria Unirii Principatelor Române. Cortina de fier este, de asemenea, un reper important. Este pictată cu motive ornamentale simetrice şi desparte etanş scena de restul sălii. Plafonul este pictat de acelaşi autor ca în cazul cortinei de fier, Al. Goltz, şi înfăţişează alegorii edenice cu îngeri şi nimfe, încadrate în stucatură rococo. Candelabrul din cristal a fosta dus de la Veneţia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here